Eesti Arstide Liidu üldkogu avaldus

5. detsember 2022 / Eesti Arstide Liit

Eesti arstkond avaldab sügavaimat austust ja toetust Ukraina rahvale, kes võitleb meie kõigi vabaduse eest. Haiglaid pommitades mõrvavad Vene agressorid vastsündinuid ja patsiente, kuid nad ei suuda murda Ukraina arste, kes on jäänud kindlaks arstieetika põhimõtetele ja päästavad elusid ka võimatutes tingimustes. Eesti on Ukrainasse saatnud välihaiglaid, kiirabiautosid ja meditsiinitarvikuid, meie arstid hoolitsevad sõjapõgenike tervise eest. Me ei tohi sõjaga harjuda ega aitamisest väsida. Kutsume üles kõiki inimesi Ukrainat abistama.

Kiiduväärselt panustab Eesti riik julgeolekusse ja koostab kriisiplaane. Arstide ülesanne kriitilises olukorras on aidata kannatanuid ja säilitada samal ajal hädavajalik toimiv arstiabi kogu elanikkonnale. Suurima panuse riigi ja kaaskodanike kaitsmisel saavad arstid anda oma erialast tööd tehes. Vajame riigilt konkreetset ja ajakohast teavet, millist valmisolekut arstidelt ja kogu meditsiinisüsteemilt oodatakse.

Riigikontroll hoiatab, et peamiselt tervishoiutöötajate puuduse tõttu ei ole kvaliteetne arstiabi kogu Eestis enam ühetaoliselt kättesaadav. Süveneb elukohast ja rahalistest võimalustest sõltuv ebavõrdsus.

Tervishoiutöötajate juurde saamiseks ei ole kergeid ega kiireid lahendusi. Eelkõige tuleb hoida olemasolevaid arste ja õdesid ning luua neile võimalikult head töötingimused. Maailma Terviseorganisatsioon tõstab tervishoidu tugevdavate meetmetena esile meedikute tervise parandamise ning töö ja eraelu tasakaalu tagava töökorralduse. Teadusuuringud tõendavad, et öötöö kahjustab nii vaimset kui füüsilist tervist, nädalavahetustel ja pühade ajal töötamine tähendab loobumist perega koos olemisest. Elutähtsa tervisevaldkonna töötajad peavad saama väärilist tasu, mis hüvitab ka tervist ja eraelu ohustava töö.

Kahjuks tegutsevad riigijuhid praegu vastupidi, keeldudes eraldamast tervishoiuvaldkonnas töörahu tagava kollektiivlepingu katteks piisavalt rahalisi vahendeid.

Solidaarse meditsiinisüsteemi säilitamiseks on kiiresti vaja poliitilisi otsuseid, et suurendada tervishoiu rahastamist ja määrata riiklikud standardid, millisel tasemel arstiabi peab olema kättesaadav kodu lähedal, maakonnakeskuses või piirkondlikus haiglas.

Tervishoiusüsteemi koormust saab vähendada, kui inimesed teadvustaksid, et oma tervise eest vastutab eelkõige igaüks ise. Saame ennetada haigusi sõeluuringutel osaledes, nakkushaiguste vastu vaktsineerides ja lapsi tervisekontrolli viies.

Arstid soovitavad mitte uskuda muinasjutte niinimetatud vähemohtlikest uimastitest ja nikotiinitoodetest või kasulikest alkoholikogustest. Haigestudes on tervislik usaldada teaduspõhist meditsiini.

Vastu võetud EAL üldkogu koosolekul 3. detsembril Viljandis.