Läbirääkimised 2016...2017 Pressiteated

Eelkokkuleppe sõlmimine

16. veebruar 2017 / Eesti Arstide Liit

Tervishoiuvaldkonna töötajate ja tööandjate liidud sõlmisid eelkokkuleppe, kinnitamaks, et poolte vahel selle aasta palganumbrites erimeelsusi ei ole. Kollektiivlepingu sõlmimine on takerdunud tervishoiu rahastamise otsuste puudumise tõttu, mis annaksid kindluse, et patsiendid saavad õigel ajal vajalikku arstiabi.

Selleks, et tagada tervishoiutöötajate palgatõus kokkulepitud mahus ja ajal, peab Haigekassa nõukogu tegema vastava otsuse homme. Eelkokkulepe annab selge aluse palgakomponentide tõstmiseks. Selles sisalduvad tunnitasud lepiti kokku juba lepitusmenetluses ja vajalik summa on haigekassa eelarves reserveeritud.

Pooled on läbirääkimisi pidanud üle aasta ja jõudnud kollektiivlepingu põhipunktides kokkuleppele. Tervisevaldkonna töötajate ja tööandjate esindajate hinnangul oleks äärmiselt kahetsusväärne, kui pikaajalise töö tulemusel saavutatud kokkulepped ei leiaks riigipoolset toetust. Eelkokkuleppe sõlmimine tõendab tervishoiutöötajate ja tööandjate soovi töötüli rahulikult lahendada. Töörahu säilimine sõltub riigi ja haigekassa otsustest.

Eesti Arstide Liit

Eesti Tervishoiutöötajate Kutseliit

Eesti Õdede Liit

Eesti Haiglate Liit

Eesti Kiirabi Liit

Eesti Perearstide Selts